Game Crash with grass enabled

Frank Broniewski shared this bug 10 months ago
Solved

Hello Keen Engineers,

I have a problem with my Space Engineers game. I recently upgraded my graphics card from an AMD R370 with Catalyst driver to an AMD RX 5700 XT with the recently released Adrenaline driver. The game worked fine with the old GFX-card, not so much with the new one.

My SE Installation is vanilla without any mods and such. Starting a new game on the earth-like planet makes my game crash when the vegetation loads. I have attached a ZIP with log files and a Minidump.dmp file for your information.

When I disable the grass in SE by reducing the density to 0 the game does not crash, upping the slider to 1 makes it instantly crash. Most times I need to restart my PC to get Windows working again.

Please let me know if you need more information about my system or my SE installation.

Many thanks for looking into this,

Frank

Comments (2)

photo
1

I just did some more testing, and apparently the latest Radeon 19.12.2 & 19.12.3 "Adrenaline 2020" do not work for me with my new RX5700 XT. Reverting back to an older version of the driver - in my case 19.11.3 - does indeed fix my problems with SE, I can run it now without problems and grass turned on.

AMD surely did break something here ...

HTH Frank

photo
1

Hi friend. Aside from pressing "I have the same bug" I want to thank you for the information about the drivers. Will try old drivers now. Let's hope something will be done soon either by AMD or by Keen.

photo
1

Hi Timur, you are welcome :-)

I've had problems with another game, namely Bards Tale 4, which wouldn't run with the latest AMD drivers. But apparently that game runs now with the driver version 20.1.2. But I didn't have the time to test that, but it might be worth a try. Bards Tale uses Unreal 4 and SE Vrage as game engine, so these issues might be completely unrelated ...

photo
1

I actually have the same bug with the same graphics card also, I guess there is no fix as of right now?

photo
1

Im have the same bug!

Only on latest drivers.

So, im stay on OLD :

Radeon Software - 19.12.1

Radeon Software - Adrenalin 2019

AMD Radeon RX 5700 XT

AMD Ryzen 7 2700X Eight-Core Processor

photo
1

My RX 5700 XT with driver 20.2.1 setting the grass density to 0.1 works for me, however anything above that crashes.

photo
1

AMD released drivers that fixed this, 20.3.1: https://www.amd.com/en/support/kb/release-notes/rn-rad-win-20-3-1

photo
1

Thanks for telling us! I guess it's time to update the drivers!

photo
photo
1

Did it help? Is everything ok after the driver update?

photo
1

Hey,

I did a quick check with grass enabled, "high graphic preset", and SE did not crash anymore. This was just a quick test, but this looks promising

photo