"User is already joined" Error

Rubenglr shared this bug 9 months ago
Need More Information

After the last update on Xbox SX (18.12.2020) the game crashes often. After the crash i try to rejoin the server (EU1) and in can't connect, I only see the message "user is already connected". Then i can't play for 4, 5 or 6 hours. This happens almost everyday!

Comments (16)

photo
1

Hello,

I am sorry for the late answer but does it still happen to you? We were fixing recently some similar issues with players not being able to rejoin.

Any additional info would be appreciated.

Thank you.

Kind Regards

Keen Software House: QA Department


photo
1

I am also having the same issue, on us public server 4. My username is soulpurpose#4674

photo
1

Yes it is, it has happened on servers in general and the only way to fix I have found is a complete server restart which some just arnt on or won't do.

photo
photo
1

I have the same issue on us server number 4

photo
1

Hello,


We are aware of this issue and we will address it as soon as possible.


We will update the thread once we have more information.


Thank you!


Kind Regards

Keen Software House: QA Department

photo
1

Hello,

this should be fixed on currently released version (197.168).

Could you confirm if it's working for you?


Thank you!

Keen Software House: QA Department

photo
1

It is a joke? I had the problem 2 Months ago!

photo
1

This is most definitely not solved under 1.197.168. This happened to me less than 12 hours ago on the EU 1 server.

photo
1

Not solved, the error still occurs. (19 02 2021)

photo
photo
1

I still encounter the issue but I have found a fix for it simply by manually switching port connections via xbox network settings.

photo
1

Hello,

could you please let us know, when does it happen to you?

Thank you.

Kind regards,

Keen Software House: QA Department

photo
1

This just happened to me. I am a PC player connecting to Keen US EOS #1. It says I am connected but my friends do not see me in the list. I am able to connect to other servers just fine but not this one.


Please help!

photo
1

You must try to join and then cancel the action. Dont wait untill the error appears. Now you can join again.

photo
1

Hi,

Did it happen after some kind of disconnect/crash? Or did it happen while trying to join the server for the first time? It's important to know what preceded the issue for us to be able to reproduce it.

Thanks!

photo
photo
1

In my experience its been during crashes that it occurs. The only time I saw it while freshly joining in was when I was spawning into an area with like 200k pcu combined between several factions pooling resources/safe zone.


Typically I see it happen when ping runs super high and when loading into a streaming location. If there's too much pcu in the area it'll happen easier than if not but that's not always the rule.

photo
1

I figured out an exact fix by switching ones MAC address and then rejoining. Otherwise it's basically a perpetual loop of trying to join in, and it says user already joined. That or waiting hours for server reset

photo
1

Hi drew p I tried to change mak address but this procedure doesn't work for me. Since they have no reset intent on the server I wanted to know how many attempts did you make before the game let you in?

photo
1

Are you choosing Mac address automatically or manually when trying to address this? You must choose manual when on Xbox console advanced network settings and make sure you confirm your selection.


As far as waiting for the server "timeout" to end, I do believe the server "resets" every six hours or when there is a large enough sync delay between players that it forces a restart. I can't know specifically because I am not in control or able to view developer settings for the official servers, only a server that i rent and operate.

photo
photo
1

If a dev could take a look at this, I just experienced this again yesterday while trying to join distant worlds server US 6. Timed me out, had to switch MAC address etc.


One thing I noticed is that if I relog into the game using a different xbox live account the error continues to occur (says "user already joined") even if that account has never been on the server. Changing my MAC address fixes this for all accounts.


Figure this may give a clue as to where and how this bug is occuring.

photo
1

Hi, in the end I managed to do it by changing the MAC to a random one but with the prefix like mine. Thank you for the solution and if you didn't give it to me you wouldn't play anymore. Thanks again

photo
photo
1

The issue is also server specific and doesn't effect me attempting to join any other server. Just the one that has the log issue

photo
1

I tried to change MAC address but it still doesn't work. I tried both the manual and the automatic. Out of curiosity since the manual must be typed by hand where do you get it from? Because I used the one on my pc and the xbox accepted it but the game does not go the same.

photo
1

Would it be possible to send us a log after it happens?


Sending logs:

  1. Press Y on gamepad or F1 on keyboard in the Main Menu or Pause Menu to open Help screen
  2. Open section Report issue
  3. Fill up email address and description (required for later identification)
  4. Press ‘Send report’ to send it
  5. Post report details into the thread (email address, description and game version) so we can identify the log

Thank you.

Kind regards,

Keen Software House: QA Department

photo
1

Hello, I solved the problem thanks to a player who had the same problem as me. Obviously since I no longer have the problem if I had to send the log would the problem result? I await your answers.

photo
1

Hi,

it is necessary to send log after the issue appears, If it is not happening to you anymore, the log won't help us.

photo
photo
1

How did you fix the problem? I'm having the same issue on pc

photo
1

I'm having this issue now. On xbox. Ship started bugging out. Thruster were not working. But nothing wrong with my ship at time. So reloaded. Then had this message. Cannot play my server now

photo
1

Iv fixed the issue. So for people in future. Go to ur router and swith the port ur plugged into to another port. Worked for me on xbox. Searched for fixes for ages and found this. And it helped me. Good luck

photo
photo
1

Hello,

we were able to fix another case, which was causing the issue. Hopefully it was the main reason and it won't be happening again in version 198.

Could we please ask you again to let us know if you are still encountering the issue?

Thank you.

Kind regards,

Keen Software House: QA Department

photo
1

I'm still encountering this issue on a private server I accidentally entered the password wrong so then I completely closed the game and now for the past hour or has been saying user already joined but I haven't been on since yesterday

photo
1

Thank you very much for the info. I tried to reproduce the issue according to your description, however it didn't happen to me, I was able to connect even after entering a wrong password. Also after entering wrong password a few times, i got kicked out of the server and was unable to reconnect, due to being recently kicked out of the server, which is expected.

Are you able to reproduce the issue reliably? Is it necessary to turn off the game to make it happen?

Any additional info would be appreciated.

Thank you.

Kind regards,

Keen Software House: QA Department

photo