Ghost issue : Falling through planets/blocks

Upside Down shared this bug 11 months ago
Investigating

I found a bug that happen sometime on my server.


When the server reaches around 18Go - 20Go of RAM usage the "Ghost Issue" (sexy name) starts.

Players will fall through ground of planets and ships.


So the only thing I found is this RAM usage, always almost the same when it happens.

Hope I helped you devs.

Comments (39)

photo
2

This is a very annoying bug, requires a restart of the server.

photo
2

Need help for solve this problem ..

photo
4

Hello, Engineer!


Thank you for your feedback! Your topic has been added between considered issues.

Please keep voting for the issue as it will help us to identify the most serious bugs.

We really appreciate your patience.

Kind Regards

Keen Software House: QA Department

photo
4

I think now that there is a RAM leak when players are mining on the server, and when it reaches 18 go, ghost issue happen

photo
3

Same issue, but lower RAM usage: "Ghosting" starts at around 12GB usage out of 32GB available mem.

photo
2

Do you run torch on your server? We (Upside Down) do, so it'd be nice if we could identify it as a torch issue.


We have 64GB of server RAM, so that's probably why we get it on slightly higher usage.

photo
2

Nope it's a vanilla issue. We don't use torch (by now..)

photo
2

On UD server it was before the transfer to Torch. After Torch the bug is still there

photo
photo
2

Very annoying bug, server has to be restarted so that it works normally but when you have 28 people only the RAM usage goes through the roof...

photo
4

Extremely irritating bug! I lost a lot of stuff because of restarts and then me having to respawn because of me dying or timing out. #FixGhosting

photo
2

I have the same bug

photo
2

I encountered this issue more than once (after restarts) on DS being the only player connected and doing a lot of work with the Voxel hands. Lots of removing of rock. Creative mode server. The world I'm using is one that was created well before the Asteroid clusters update several months ago. I run only 4 mods on the server: Air leak, detailed blocks, bunk beds, and data center. I'm admin on my server

photo
2

When this happens I fall through the planet. If I fly over and get into a vehicle that's parked (cockpit), the vehicle and I inside fall through the planet.

photo
photo
2

I fall through too but on solo, i can still walk, but my character gets covered up by "the ground"

photo
1

I'm pretty sure it has to do with many people or ships mining at the same time, had this bug on solo server with a lot of miners going and on multiplayer server because many people are mining. The bug does not occur as soon as everyone stops mining. (only a server restart fixes this!)

photo
1

it happens to me everytime i start a game in creative mode

i fall through the planets ground and ''noclip'' through every object and terrain

photo
1

nice pfp m8 ;)

photo
photo
1

It is happening in single play as well... game restart does not fix it. "New game" works until you start mining then breaks.

photo
1

I have had this several times recently.. I Play solo . I am playing a game i was playing before the big update. I've never had this issue before the update, but now. It happens quite regularly now. I have been considering copying my constructs to a fresh game. or just flat start a fresh game, I tried deleting my elector cable. a 3.5 km of heavy blocks, and other large constructs, but i still have the problem afterwards.

photo
1

Watching W4sted's latest video, same issue once they start mining voxels- characters phase through grids and voxels- fixed with a reload but happens again fairly quickly if they drill or mine any more voxels.

tenor

photo
2

I put in about 100 hours of single player and decided, "hey, I think I'll try MP" and over the course of the last two days I have experienced this at least three times. I'm currently huddled in the cockpit of my rover (which is thankfully connected to my base) waiting for the server to restart. Playing a non-playable game is unsurprisingly not fun.

photo
2

The game is literally broken after every major update, that's why I liked it more when we got weekly updates, so everything would get fixed sooner, also more content.

photo
photo
3

I put in all weekend to setup my base and now my base, all ore, all ships, everything is gone. Server Restart didnt fix it. I will stop playing. Please pull back the game to early access.

I was waiting for this game coming out of early access and now i see its not stable. It should go back into tests until its really stable and those major bugs are fixed. For me as a noob player this is more then major. Its a waste of time, sorry to say that honestly.

photo
2

You don't have to be sorry for telling the truth- Keen messed up badly with their lack of internal testing before pushing out the update, and now fundamental parts of the game are broken ( along with some very questionable negative changes and a whole long list of stuff that is still broken despite being reported dozens of times over the last 6 years ). It makes it difficult to want to keep playing and new players will start asking for refunds...

photo
photo
3

had the same issue!

photo
1

Same Here, Ruins game please fix.

photo
2

Having the same issue as soon as i get into space. Was playing a moon survival with some friends, and all of the sudden started clipping through blocks and planets after we went into space. making a new save in space did the same instantly. Only way i found to Temporarily fix it was to re install the game, but as soon as i went into space again, it happened again. This makes the whole "Space" aspect of "Space" engineers not playable. I hope this gets fixed soon.

photo
1

Hi,

After last update it seems Keen found from where this issue comes. However they fix it in a weird way.

What is the issue here ? When Havok (the physic part of the game) ran out of memory - very quickly since it's a x32 software - the noclipping aka Ghost Issue happens.


How they "fixed" it ? When it ran out of memory, the game knows, it will basically crash the server before restarting it. Ok that works it fixes the ghost issue. But is there not a better way ?


Let's hope Keen finds a way


Regards,

UD

photo
1

One problem sort of fixed, not really, just quick and dirty and today this Fix blew up my connector. Check the last minute of this video:

https://youtu.be/ORx_VHdxwTY

https://support.keenswh.com/spaceengineers/general/topic/connector-fail

photo
1

I played a lot of hours and the problem is somehow fixed, the moment i start falling into the planet there is a fix that pulls me out and brings me back over the surface. This kind of fixes the major problem, so iam not loosing everything anymore. So the main issue of having collision problem is still there.

While mining manually some of the rocks also just fall through the surface and they wont get pulled back, no big deal.

Right now i enjoy playing Space Engineer. There are other things but nothing major or serious enough to make the game unplayable. So keep up the good work !


Sometimes the server are getting mad, so i cannot walk on light armor anymore or even get killed by walking through doors. But then the server restarts and its looking better after that. I also have running a dedicated server and 3-4 times a day i get a bluescreen crash and the system needs a full restart. But this might be a local problem with win7. My Server has 32 Gb Ram, and the dedicated server is not using it ? I need more information about servers, i think. I probably will upgrade to win10 first.

As i have read the software is upgrading itself to 64 bit version and should be able to use the full memory to not getting into memory issues anymore, is that right ?

photo
1

I don't think it's related to server RAM usage--at least for me, this is just how planets are at all times, including the tutorial missions. All trees appear to be floating, I fall through the ground, and occasionally hit an invisible wall when flying around near where the surface should be. I haven't noticed any time yet where planets actually work at all.

photo
1

For me this bug looks like its fixed, i have not experient problems anymore which causes my base or my cars crash into planets.

And I had that only on multiplayer servers, specially on Keen Servers.

Now i have other problems, my client crashes, when joining a keen server. Its only this game i am playing, other servers are working well. I already wrote a ticket to support.

photo
1

This bug I believe is the one that has caused many rovers to become lost forever to the planet's ground, and whatever's not on a connector/landing gear. Can we get a confirmation that this was fixed by a developer if that's the case with the most recent comments?

photo
2

Hello, Engineers!


We would like to thank everyone for your cooperation.


Main issue here should be resolved. If there are any other issues please make a new report.


Kind Regards

Keen Software House: QA Department

photo
1

this issue is very much not fixed I am still having this issue today on my server

photo
photo
1

After a short playing time the char starts to jump in flight (jetpag) and on the ground (run) (want to run up a ramp or go through a door = "endless loop" or describe a curve / semicircle in the air, although you steer straight out, as well as sudden and uncontrollable catapults in all possible directions. This bug has already killed me repeatedly. Restarting the server only fixes the bug for a short time, even my husband has it now more often, even in the ship, so when we sit in the cockpit and fly in space. The bug has occurred since the last update.

Additionally we are also affected by ghosting, Chars and ships lose any kind of collision, if you fall into a block you are trapped in it and can't get out.


Translated with http://www.DeepL.com/Translator

photo
1

I just started playing again after taking a year off.. and i have this issue right now.. so not fixed...

I was running the lan and friends sever from the SE menu it started so i then switched it over to a torch server and its still there.. i reboot the server its gone for about 10 minuets...

Ram not maxing out, like said above i start to bounce and so does my son... cant get trough doors or up steps glitch into walls.. but never the ground

..

photo
1

what do you mean solved THIS IS NOT SOLVED

photo
1

This issue is NOT solved, Players on my server are experiencing this as I write this message.


Keen, step up your game!

photo
1

This is happening to me currently, so it seems like the issue is, in-fact, not solved.

photo
1

This issue is definitely NOT fixed. Constantly having to restart my game in both single player or multiplayer to temporarily resolve it. I also have observed that the issue is related to RAM usage. I have a 32GB system and once the RAM usage reaches 16GB ghosting and collision issues begin. The collision forces from the blocks also gets stored and released all at once at random. This results in an amusing albeit annoying instance of launching my engineer at 100+m/s into the air or nearest ceiling.

Please fix this issue, having to restart our games or servers every 5-10 minutes is detrimental to playing the game. It's pretty game breaking.

photo
1

On Upside Down we have not had this issue lately, despite RAM usage going above the threshold of around 18-20GB of usage that used to cause this.


If however, you are experiencing this issue, make sure your world is vanilla and try again. Also try to see check your RAM usage and if this is connected to the bug for you or if it is just random.


This bug was fixed, but if it is back it may require another look. Would probably be best to make a new report on it if that's the case, Keen don't tend to look back at old reports or reports marked with "need more information".

photo
2

I have installed 64 Gb of Ram on my my server and on my client, so memory leackages dont hit me so hard, but to be honest, i have stopped playing the game, because it was not running stable enough and i am so tired of loosing progress.

Also i lost my player base just because of all those instabilities and bugs. And i am tired reporting them.

I would give the game another chance if i hear from people that its now rocksolid stable and also mods like solaris run fine.

So i imho i think this game is still in developement.

photo
2

I agree with the game still being in development.

photo
1

I personally still encounter the problem. Only I would like to understand if it comes from a mod that I use or from the game. I have tried to remove all the mods from the world but I notice that the problem arises again. Am I not an expert but if I deactivate the mods, even their alleged malicious effects are removed?

photo
photo
1

I personally still encounter the problem. Only I would like to understand if it comes from a mod that I use or from the game. I have tried to remove all the mods from the world but I notice that the problem arises again. Am I not an expert but if I deactivate the mods, even their alleged malicious effects are removed?

The video is a light version of the bug, often stepping right through the blocks either with the character alone or with whole ships

photo
2

its not the mods. i had this in straight up,, no mods installed (i learned from playing minecraft) if you have an issue first see if the issues happen with out anything extra added. (Mods)

photo
2

This issue is not fixed. Had some weirdness going on earlier in my singleplayer world where the hitboxes for my station seemed to be slightly offset from the models, which allowed me to poke my head through blocks. It also caused my character to get stuck on a slanted window which killed me.

photo
1

OK GAME MASTERS! WOW!!

Ok where do i start. This game is Amazing! I'm New to Space Engineers and this game is a hard game to learn, But also very fun and time consuming. In the meantime i would like to talk about what my issue with this game that i found and i'm sure others are having each day they play.


On server CA #1 over the past 3 weeks I found... Most my time was on CA #1 Falling into the earth many times, Dying many times, Walking around for 5 mins gets you to fall into the earth Dead! no way out if you are out of H2. Aslo game crashes and a Bug in the hydrogen generator not working right. (on/off), and loss of 3 ships 2 of which lost to lag, 1 did'nt have power so server removed it. at least i have a nice looking base by now ;)

After a series of Crashes, Having to Rebuild what i perviously built then again 20-30 minutes later and again, over 1 hour wasted time. Then server crashed and went down for a day, in that time i went to server CA #2, played two days on that server got killed, lost my ship, 2nd day, built up a nice little base, Ran out of H2 tanks due to falling into the earth made more and was walking to ice and i kept falling into the Earth lossing my H2 Bottles, then again flying with the H2 i get after death then having to walk the rest of the way to to get ice only to fall again into the earth! lol. cant get to the ice to get H2 to play your game. So I left the Server CA #2 to Go back to my CA #1 Server i have been playing on for 3 weeks now that has been down after a day. To see i was dead, restarted back at my base, with out my Platinum i got from a Store atm. but at least i still had my Space Credits, so i built all my drills, grinders, Welder, and got my Credits. In that time of 10 mins Server CA #1 Paused and Crashed. I was About to go get the Platinum again. So i came back into game again Yes again. lol while typing in Chat game paused again and crashed within 5 mins... At this point i'm done with Space Engineers and i'm here now Posting this.

photo
1

You all know i cant leave this game but Please Fix the issue.

photo
1

I fully understand the pain, having a pretty good game which makes really a lot of fun, but then stop playing because of stupid well known bugs which are not fixed by the developers over a year now. Its a shame, they take the money but I as a player dont see any development. I have reported this bug a long time ago and they fixed half of the bug, building some workarounds somehow but as i see from many other players the real reason is not going to be fixed . Very bad.

photo
1

i found a youtube Video of this happening in year 2016 lol. https://www.youtube.com/watch?v=LeeMGLDAYP0

photo
1

Again Same issue and game keeps Crashing everyone on the server CA #1 With a Rollback! God this game is Not playable

photo
1

Was getting help on Steam site, i Joined again trying to get the info on a log file and the CA #1 server keeps Crashing with a Rollback! my god! this is the most Buggy game ever! I'm all Set FIX YOUR GAME! I QUIT!

photo
1

ERRR

photo