Exception occured: System.Exception: Unable to Load or Play the video file

Eric shared this bug 5 months ago
Considered

I get this error in my VRageRender log 100% of the time when loading the game. It prevents the intro videos/splash screens from loading as well as the main menu background videos. The WMV videos can be manually loaded from the [steamapps\common\SpaceEngineers\Content\Videos] folder into Windows Media Player and VLC without issue, so there is not a missing codec.


Full error below:


Exception occured: System.Exception: Unable to Load or Play the video file ---> System.Runtime.InteropServices.COMException: Retrieving the COM class factory for component with CLSID {BF87B6E1-8C27-11D0-B3F0-00AA003761C5} failed due to the following error: 80040154 Class not registered (Exception from HRESULT: 0x80040154 (REGDB_E_CLASSNOTREG)).
   at DShowNET.MyVideoPlayer.BuildGraph(IGraphBuilder pGraph, String filename)
   at DShowNET.MyVideoPlayer.Init(String FileName)
   --- End of inner exception stack trace ---
   at DShowNET.MyVideoPlayer.Init(String FileName)
   at VRageRender.MyVideoPlayer..ctor(String filename, IVideoPlayer player)
   at VRageRender.MyVideoFactory.Create(UInt32 id, String videoFile)
2019-06-23 12:53:03.282 - Thread:  21 ->  InnerException: 
2019-06-23 12:53:03.282 - Thread:  21 ->  Exception occured: System.Runtime.InteropServices.COMException (0x80040154): Retrieving the COM class factory for component with CLSID {BF87B6E1-8C27-11D0-B3F0-00AA003761C5} failed due to the following error: 80040154 Class not registered (Exception from HRESULT: 0x80040154 (REGDB_E_CLASSNOTREG)).
   at DShowNET.MyVideoPlayer.BuildGraph(IGraphBuilder pGraph, String filename)
   at DShowNET.MyVideoPlayer.Init(String FileName)


I have uninstalled/re-installed the game several times, on different drives, and deleted all Space Engineers files in %AppData%. I have also uninstalled/re-installed/updated video drivers. All information that I have found in searching for issues like this is that the game is searching for a 32 bit key on a 64 bit machine, which if true is not something I can do anything about to my knowledge. Searching the registry under [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID], the above mentioned key ({BF87B6E1-8C27-11D0-B3F0-00AA003761C5}) is not listed, but anything beyond that is beyond my expertise.


The game still runs and can be played, but you have to click a few times in order to "skip" the intros/errors and get to the main menu, which will just be a black screen with the blue static overlay. Nvidia/Steam overlay on/off does not matter. This issue appears to be extremely rare, to the point that it may be something to do with my machine - so any insight on that would be appreciated.


Screenshot, log, and dxdiag included.

Comments (1)

photo
1

Hello, Engineer!


Thank you for your feedback! Yourtopic has been added between considered issues.

Please keep voting for the issue asit will help us to identify the most serious bugs.


We really appreciate your patience.


Kind Regards

Keen Software House: QA Department